Lody na patyku, Eton mees, brownie, czipsy ziemniaczane, pizza Margherita, kurczak marengo, bubble tea:). Wszystko smaczne, sprawdzone przez nas przepisy w punkt, a ile przy tym zabawy, wymiany informacji i ciekawostek o przygotowywanym daniu. Mniam:)
To skarbnica wiedzy, ciekawostek, inspiracji do działania. Każde chętne dziecko może z niej z powodzeniem korzystać i eksperymentować w kuchni. Autor świetnie prowadzi wątki nt. legendarnych dań, przekąsek czy napojów, przywołuje historyczne i kulturowe opowieści, czasem legendy lub zabawne anegdoty, by po każdej historii podać krok po kroku, jak dane danie przyrządzić. Po tej lekturze nie tylko wiadomo, skąd się wzięły niektóre potrawy i napoje, ale można je śmiało przyrządzać i delektować się smakowitymi historiami.
Dzieła przypadków i przemyślane smakowitości, te, które powstały przez zagapienie, z braku innych składników, innym na złość, wymyślone na specjalną okazję, żeby zjeść tylko raz, z pilnej potrzeby chwili, z ciekawości czy dla żartu.
Kto by pomyślał, że w kuchni może się tyle dziać! Słynny przysmak angielski Eton mees powstał przypadkiem, kiedy tort bezowy przygotowany dla chłopców na doroczny mecz krykieta został przygnieciony przez labradora, a charakteryzuje się słodkim bałaganem złożonym z bezy, truskawek i bitej śmietany. Smakowite słodziutkie brownie powstało sto lat temu dzięki temu, że amerykańska pani wlała więcej niż trzeba melasy, a zapomniała dodać proszek do pieczenia. Ziemniaki stały się produktem, który uratował społeczeństwo francuskie XVIII wieku od klęski głodu. Aptekarz i rolnik Antoine Parmentier przeforsował uprawę ziemniaków i zapoczątkował ich jedzenie (ziemniaki z zasmażką, w mącznym sosie, jako zapiekanka), organizował obiady i serwował wyłącznie dania ziemniaczane, tak przekonał króla i dwór, a lud podszedł sprytnym sposobem:) A dzięki hrabiemu Sandwichowi, który żył około 300 lat temu i kochał grać w karty, powstały pierwsze wygodne do trzymania i smakowite sandwiche.
Bardzo polecam ciekawostki i przepisy, i całe ilustrowane historie do zacieśniania rodzinnych więzi. Smacznego:)
Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań
Łukasz Modelski, il. Jacek Ambrożewski
wydawnictwo Dwie Siostry, Warszawa 2024
liczba stron: 128
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz