28.02.2022

Dlaczego jemy rośliny? Sekrety owoców, warzyw i zbóż

 

Jeśli chcesz wiedzieć więcej nt. roślin, ich uprawiania, pochodzenia, udomawiania, ewolucji gatuków, sztuczek na ulepszanie, na przechowywanie nasion, zajrzyj do tej książki i odkryj ciekawe sekrety.

To pełna ciekawostek i atrakcyjnych komiksowych ilustracji książka w serii Akademia Mądrego Dziecka. A to oznacza, że prezentuje sporo informacji dostosowanych do najmłodszego odbiorcy. Np. jakich roślin jest na świecie najwięcej uprawianych (popularna dwunastka) dla człowieka i na pokarm dla zwierząt, ile jest gatunków roślin na świecie, jak człowiek poprawia naturę, ulepsza gatunki i sprawia, że rośliny są większe, wydają więcej plonów w możliwie zbliżonym czasie, mniej chorują, jak rośliny przystosowują się do środowiska, jakie sztuczki stosują rolnicy, by osiągać maksimum z uprawy, jak zrozumieć eksperymenty Grzegorza Mendela i proces dziedziczenia cech. Te i wiele innych fascynujących i dobrze opowiedzianych informacji o życiu roślin znajdziesz w tej książce. A przy okazji dowiesz się, co jest dobre dla naszej planety, jak się o nią troszczyć, jak chronić dziką przyrodę i jej różnorodność, by każdemu z nas żyło się jak najlepiej.

Autor jest doktorem w dziedzinie biologii molekularnej i biochemii, pracuje w Centrum Badawczym Genomiki Rolnej, bada geny roślin i ich ewolucję z uwzględnieniem procesu udomowienia roślin hodowlanych. 



Dlaczego jemy rośliny? Sekrety owoców, warzyw i zbóż (hiszp. Plantas domesticadas y otros mutantes)

seria Akademia Mądrego Dziecka, Chcę wiedzieć

Iban Eduardo Munoz, il. Alberto Montt, tł. Katarzyna Okrasko

wydawnictwo HarperCollins, Warszawa 2022

liczba stron: 40 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...