1.07.2020

Przekroje: owoce i warzywa


Czternaście rozkładówek z przekrojami warzyw i owoców, a w nich tętniące życie od witamin, związków zasadowych, barwników. Tu niepozorny i zawstydzony pęcznieniem od wody błonnik, tam pracowita pektyna, która usuwa toksyny i obniża zły cholesterol. Zawadiaka beta-karoten, która sprawia, że mamy mocne i lśniące włosy, zdrowe paznokcie i skórę, sprytny likopen, który potrafi wyłapać i zniszczyć wolne rodniki.

Z pewnością po tak obrazowo przedstawionych wnętrzach warzyw i owoców łatwiej jest zrozumieć, co się w nich kryje, zdecydowanie lepiej je znać i wiedzieć, po co i dlaczego ważna jest różnorodność ich spożywania czy regularność. Aby organizm właściwie funkcjonował, potrzebujemy ich wszystkich. Nie tylko jabłek, bananów, pomidorów, ale i dyni, bakłażana, brokuła. Fajne jest odkrywanie na kolejnych stronach, którego bohatera jeszcze nie było, a w tym warzywie właśnie jest. Obserwowanie życia tych maleńkich bohaterów to świetna zabawa, która pozostaje w wyobraźni.

Duży format, przekroje kilkunastu najpopularniejszych owoców i warzyw, wypełnione szczegółami ilustracje, edukacja połączona z zabawą i humorem to tylko niektóre z zalet tej niezwykłej książki. Żaden smakosz sezonowych warzyw i owoców, i niejadek też, nie przejdzie obok niej obojętny!





Przekroje: owoce i warzywa
Agnieszka Sowińska
wydawnictwo Nasza Księgarnia, Warszawa 2020
liczba stron: 28

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...