Na moim blogu pojawiła się kolorowa i smaczna kuchnia roślinna Alicji Rokickiej, czyli Wegan nerd, były bomby witaminowe, czyli Zdrowe koktajle, a dzisiaj o wspaniałej książce, która przybliża tematykę herbaty. Jej historię, pochodzenie, uprawę, produkcję, rodzaje. Jakie pomysły na herbatę występują na świecie. Jak przechowywać i przyrządzać herbatę. Super sympatyczny Rafał Przybylok wie o niej wszystko, potrafi zafascynować opowiadanymi historiami. A ciekawostkom towarzyszą barwne, smakowite fotografie.
Uważny czytelnik, chcąc zgłębić tajniki herbaty, dowie się z tej książki wiele. Od tego, że pierwszym Europejczykiem, który poznał herbatę był Marco Polo czy też o tym, że firma Teekane produkuje herbaty w torebkach od 1926 roku. To że kolebką herbaty są Chiny, że tylko tu
produkuje się wszystkie sześć kolorów herbaty, tu istnieje ceremonia
herbaciana, sztuka picia herbaty z tacą, czarkami, niucharami, pięknymi
czajnikiem. Jest o pakistańskiej różanej herbacie zakochanych, o
mongolskiej zielonej herbacie z mlekiem i kaszą, tybetańskiej z solą i
masłem, itp. O tym, że marokańskiej herbaty nie można
odmówić, ba, zgodnie z tradycją trzeba wypić jej trzy szklanki: "pierwszą, bo
łagodna jak życie, drugą mocną jak serce i trzecią, bo gorzka jest jak
śmierć".
Czytelnik pozna odwiecznie przekazywane legendy związane z herbatą, (ta o doborze nieskazitelnych, wypielęgnowanych kobiet- zbieraczek doskonałych urzeknie klimatem). Dowie się, jak samodzielnie wykonać ekspresowe torebki bez kleju, z dobrą mieszanką w środku. Jak przyrządzić słynną Bubble tea, amerykańskie Ice tea, czarną hiszpańską czy czekoladowe fondue z odrobiną matchy. W jakie akcesoria powinien zaopatrzyć się ten, kto chce bardziej zaprzyjaźnić się ze światem herbat. Czym jet dobry czajnik, czarka, cha hai do studzenia wody czy gaiwan do parzenia.
Historia, obyczaje, legendy, przepisy, charakterystyka krajów mających znaczenie w produkcji czy konsumpcji herbat, sposoby przyrządzania pyszności herbacianych. I wiele wiele innych fascynujących podróży z herbatą w tle. To skarbnica wiedzy użytecznej. Można się zachwycić taką pasją. Trzeba pogratulować. Warto poznawać ludzi tak pozytywnie i z zachwytem opowiadających o świecie przez siebie odkrywanym. Można się zawstydzić, że tak mało wiemy o parzeniu, przygotowaniu, rodzajach, obyczajach. O tym, jak łatwo przygotować napój izotoniczny na bazie herbaty, albo jak wykonać i stosować kosmetyki herbaciane (peeling, płukanka do oczu, okład na poparzenia).
Rafał Przybylok prowadzi czajnikowy
kanał na YouTube (powstało już ponad 250 filmów dotyczących herbaty),
jest właścicielem herbaciarni i pasjonatem yerba mate. W sklepie można
kupić herbaty we wszystkich kolorach, herbaty organiczne, ziołowe,
owocowe, japońskie, yerba, migdały w białej czekoladzie z zieloną
herbatą, itd.
Rafał Przybylok
wydawnictwo Nasza Księgarnia, Warszawa 2017
liczba stron: 320
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz