To jest książka, przy której lekturze ślinianki pracują pełną parą:) Jak przystało na wielkoformatową księgę Dwóch Sióstr, to skarbnica wiedzy, ciekawostek, szczegółów, smakowite wędrowanie tropem jedzenia po różnych zakamarkach świata.
Za każdym razem można zajrzeć do innego kraju, poznać nazwy dań, przypraw, przeczytać krok po kroku jak przygotować jakiś specjał, a potem zmierzyć się z wyzwaniem przygotowania dania z wybranego miejsca na ziemi. Przepisy wyglądają pysznie, zachęcają do rodzinnego gotowania. Większość produktów znajdziemy w swoim domu lub sklepie. To dobra okazja do poznawania nowych miejsc, dań, pochodzenia warzyw czy przypraw, kulturowych obyczajów i uwarunkowań przyrodniczych. Ciekawostki zgromadzone z 26 krajów i pięciu kontynentów to prawdziwa uczta dla smakoszy, podróżników i wszystkich ciekawych świata osób.
Polska to kiszone ogórki, kapucha, pierogi, grzybobranie jako narodowy sport, i przepis na pierniczki. Niemiecki twardziel pumpernikiel czy kiełbasiane przysmaki i kilka ich nazw spośród 1500 rodzajów. Węgry to papryka, przepis na smakowite leczo, kulturowe wzmianki nt. przodków, ciekawostki o spleśniałej kiełbasie czy początków gotowania gulaszu przez pasterzy.
Pochodzenie kukurydzy, ziemniaków, makabryczny wygląd pełnej kofeiny guarany z dorzecza Amazonki, bobowe zabobony z Egiptu, peruwiański raj dla frutarian, itd.
Dawne zwyczaje, które kultywowane są do dziś. Tradycyjne przepisy na popularne frykasy. Zupełnie nieznane nazwy i fascynujące ciekawostki. Efektywne ilustracje pełne szczegółów i informacji o wybranych miejscach. Związek przysmaków z kulturą, historią i przyrodą kraju. Przystępna forma opracowania i jasny porządek książki: mapa, która pomaga uzmysłowić sobie co jest gdzie, spis egzotycznych potraw, by było łatwiej sięgnąć do jednej wybranej, oraz mega dopracowany chronologiczny spis treści! To lektura na wiele lat!
Jeden rozdział - jeden kraj z kontynentu Europy, Ameryki, Azji lub Afryki, mnóstwo ciekawostek o historii, geografii, kulturze, przykłady najpopularniejszych potraw i jeden przepis na wybraną potrawę.
Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu
tekst i il. Aleksandra i Daniel Mizielińscy, tekst Natalia Baranowska
wydawnictwo Dwie Siostry, Warszawa 2020
liczba stron: 112
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz