20.11.2017

Grzyby


Ta książka odkrywa mało znany nam świat. Opowiada o grzybach, które znajdują się niemal w każdym miejscu: w naszym układzie pokarmowym, w lesie, pod ziemią, w wodzie, w lodówce. Świadomość ich obecności czasem zdumiewa i pokazuje, jak otoczenie może być fascynujące, jako drębne od świata zwierząt i roślin królestwo żyje obok nas (i w nas:) i ma się doskonale.

Wielostronne podejście do tematu i omówienie najważniejszych zagadnień związnych z grzybami. Grzyby jadalne i trujące spotykane w lesie, grzyby o intrygujących nazwach (rycerzyk czerwonozłoty, twardzioszek przydrożny), sztuka uprawiania pieczarek lub boczniaków. Jaki ekwipunek przygotować do wyjścia na grzyby, które grzyby żyją w symbiozie z jakimi gatunkami drzew, i jak po udanym grzybobraniu przetworzyć zbiory (grzybki faszerowane, suszone czy może marynowane). Jak rozpalić ogień przy pomocy hubki. Jak wyhodować grzyb na chlebie czy serze. Zasady i obyczaje krajów świata związane z grzybami, zbieraniem. Zdumiewające grzyby-rozrabiaki w organizmie człowieka (na głowie, stopach, paznokciach). Jak rozpoznać czystość lasu, gdzie wypatrywać porosty. W końcu ciekawostki które zafascynują młodszych: grzyby w organizmie kozy, grzyby strzelające zarodnikami z kupy krowy, grzyby atomowe, grzyby jako tworzywo do produkcji domów, grzyby świecące, itd.

Zdumiewające i często zaskakujące informacje. Niesamowite ciekawostki. Tajemnice częściowo odkrytego królestwa.
Z przyjemnością przyczytałam od deski do deski. I nawet przyzwyczaiłam się do ilustracji, wykonanych tak, by temat łatwiej przyswajała młoda grupa odbiorców (dolna granica to wiek 6+), a wiedza sama wchodziła do głowy (zróżnicowana czcionka).






Grzyby
Liliana Fabisińska
ilustracje: Asia Gwis (kavka)
konsultacje mykologiczne: dr Marta Wrzosek
wydawnictwo Nasza Księgarnia, Warszawa 2017
liczba stron: 96

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...